4 essentiele stappen bij het starten van een webshop

Je hebt er al jaren over nagedacht… het starten van een eigen webshop. Misschien heb je je vaste baan wel opgezegd en ga je nu een sprong in het diepe wagen door je eigen online onderneming te starten. Spannend! Als beginnend ondernemer en gloednieuwe eigenaar van een webshop, kun je vast wat tips gebruiken voor het opstarten van je webwinkel. In dit blogartikel delen wij vijf essentiële stappen die je moet ondernemen bij het opstarten van een webshop.

1: Maak een ondernemingsplan

Waarschijnlijk heb je al een idee voor je webshop in je hoofd. Je hebt immers niet voor niets besloten om deze stap te nemen en jouw eigen online onderneming te starten.

Om er zeker van te zijn dat jouw webshop een succes wordt, is het belangrijk om eerst wat zaken op papier te zetten. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een marktonderzoek uit te voeren, waarmee je in kaart brengt of er vraag is naar jouw producten en wie jouw doelgroep precies is. Dit kan een kostbaar project zijn en de vraag is natuurlijk of je het budget en de mankracht hebt om zo’n onderzoek uit te voeren.

Wat in ieder geval een must is, is een ondernemingsplan. Niet alleen is een ondernemingsplan handig en overzichtelijk voor jou zelf, maar ook voor eventuele investeerders is zo’n plan essentieel. Zij willen eerst jouw plannen zwart op wit zien voordat zij besluiten te investeren in jouw online onderneming. Een investeerder kan een vliegende start en een hoopvolle toekomst voor jouw webshop betekenen, waardoor het zeker aan te raden is om een ondernemingsplan op te stellen. Op internet zijn er veel tips te vinden die je helpen bij het opstellen van een ondernemingsplan.

2: BTW-nummer en registratie bij de KvK

Nu je je eigen webshop gaat starten en (hopelijk!) omzet gaat maken, ben je verplicht om BTW- en belastingaangifte te doen. Hier heb je een BTW-nummer voor nodig. Ook registreer je je webshop als onderneming bij de Kamer van Koophandel. Voor een KvK-registratie is geen enorm startkapitaal nodig; je kunt je onderneming registreren voor een eenmalig bedrag van €50. Daarbij ontvang je direct je eigen BTW-nummer.

De kans is groot dat je in het eerste jaar van je startende webshop onder de kleineondernemersregeling valt. Dit is een initiatief vanuit de overheid waarbij kleine ondernemers extra gestimuleerd worden. Moet je in een jaar minder dan €1.345,- aan BTW betalen? Dan hoef je de BTW die je rekent over jouw producten of diensten niet af te dragen, maar mag je dit bedrag houden.

Lees hier meer over de kleineondernemersregeling.

3: Registreer een URL/domeinnaam

Jouw webshop is straks online zichtbaar door jouw eigen, unieke URL (link) in te typen op internet. Om jouw eigen URL vast te stellen en ervoor te zorgen dat niemand anders diezelfde URL kan gebruiken, moet je die URL registreren. Je vraagt je eigen domeinnaam aan bij een hostingpartij, bijvoorbeeld bij Hostnet, MijnDomein of YourHosting. Dit kan al vanaf een paar euro per jaar.

#4: Kies een systeem waar je je webshop in gaat bouwen

Het plan om een webshop te starten is er en ook heb je je eigen, unieke URL vastgesteld. Nu heb je nog een geschikt systeem nodig waar je de webshop in kunt bouwen. Achter een webshop zit namelijk een systeem waarin je je design kunt bepalen, teksten en afbeeldingen toe kunt voegen en natuurlijk de producten die je in je webshop gaat verkopen. Dit wordt ook wel een Content Management System (CMS) genoemd. Hierin kun je zelf gemakkelijk de inhoud van je website aanpassen, zonder dat je kennis van webdesign hoeft te hebben.

Er zijn wereldwijd honderden Content Management Systemen beschikbaar. Je hebt gratis versies, maar ook versies die honderden euro’s per maand kosten. Elk CMS heeft zijn eigen specificaties en mogelijkheden en de kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welk CMS is nu geschikt voor jouw webshop?

Doe wat online research en praat met medewebshopeigenaren om erachter te komen welk systeem past bij jouw wensen en ideeën. Bekijk ook eens onze informatiepagina, waar je meer te weten komt hoe e-machine precies werkt.

En dan kan het bouwen van je webshop gaan beginnen! De komende weken vind je bij onze blogs meer van deze handige artikelen bij het starten van een webshop, bijvoorbeeld met tips voor het schrijven van goede websiteteksten en het promoten van jouw webshop.

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg ons dan via Twitter, Facebook of LinkedIn.

DEEL DIT BERICHT VIA
usp1
Uitgebreid systeem
usp2
Drag and Drop
usp3
Eenvoudig
usp4
Betaal voor wat je gebruikt