In 8 stappen een website bouwen doe je zo!

Het bouwen en bijhouden van een website is een tijdrovend proces. Die tijd hebben veel ondernemers niet. Om een goede website neer te zetten, heb je kennis nodig van de systemen en ook dat ontbreekt vaak bij kleine bedrijven.

Met e-machine kan elke ondernemer gemakkelijk een website bouwen, zonder dat daar specifieke kennis van systemen voor nodig is. Bovendien is het bouwen en onderhouden van een website in e-machine geen tijdrovend proces, doordat je gebruik maakt van standaard templates en features.

In deze blog leggen we je uit hoe je snel een eenvoudig een goede website kunt bouwen voor jouw bedrijf.

1. Bepaal je huisstijl

Je huisstijl is de visuele uiting van jouw organisatie. Welke kleuren typeren jouw bedrijf? Hoe ziet je logo eruit? Zijn er bepaalde vormen die bij jouw huisstijl horen?
De huisstijl van jouw bedrijf is de basis van je website.

Misschien vind je het lastig om te bepalen welke kleuren goed bij elkaar passen. De website DesignSeeds geeft suggesties over het gebruik van verschillende kleuren bij elkaar.

Voor het ontwerpen van een logo of het bepalen van een huisstijl, kun je natuurlijk ook een extern bureau inschakelen of een freelancer die jou helpt met de ontwikkeling hiervan.

2. Bepaal welke informatie er op je website moet komen

In stap twee bepaal je welke informatie je wilt communiceren naar je potentiële klanten die je website bezoeken. Dit kun je het beste doen door een zogenaamde sitemap te maken: een overzicht van alle pagina’s die straks op jouw website komen te staan.

Een website hoeft niet uit honderden pagina’s te bestaan, sterker nog: het is de kunst om je informatie zo te structureren dat een websitebezoeker snel en eenvoudig de juiste informatie kan vinden. Een voorbeeld van een standaard sitemap is als volgt:

 • Homepage
  De startpagina waarop websitebezoekers terecht komen als ze de volledige link van je website invoeren.

 • Over ons
  Hier vertel je meer over je bedrijf, kun je teamfoto’s plaatsen of je missie en visie delen.

 • Diensten
  Je dienstverlening licht je uit op deze pagina. Als je een meerdere diensten hebt, kun je er ook voor kiezen om een aantal ‘subpagina’s’ te maken, die je weer onder het kopje ‘Diensten’ laat vallen.

 • Klanten
  Een potentiële klant vindt het interessant om te zien wat jij al voor je huidige klanten hebt betekend. Op de klantenpagina kun je kort vertellen voor welke klanten je hebt gewerkt en wat je precies voor hen hebt gedaan.
 • Contact
  Je wilt het voor de websitebezoeker zo makkelijk mogelijk maken om direct contact met jouw organisatie op te nemen. Op de contactpagina noem je alle contactmogelijkheden zoals telefoon, e-mail of social media.

Aan de hand van de sitemap bepaal je welke pagina’s je in je menustructuur wilt plaatsen en in welke volgorde. Je menustructuur staat bovenaan de website en zorgt ervoor dat de websitebezoeker gemakkelijk door je website heen kan navigeren.

3. Kies passende templates

Veel ondernemers denken dat ze zelf geen website kunnen bouwen omdat ze niet over technische kennis beschikken. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse pakketten op de markt waarmee je ook zonder technische kennis zelf een website kunt ontwikkelen. e-machine is één van die pakketten.

Met een e-machine abonnement maak je de keuze uit tientallen standaard templates die je zelf kunt finetunen met jouw huisstijl en de modules die je wilt.

4. Kopieer pagina’s

Het ontwerpen en vullen van websitepagina’s kan een tijdrovend proces zijn. De kans is echter groot dat je een aantal pagina’s in je website hebt die voor een groot gedeelte hetzelfde zijn qua opmaak. Denk bijvoorbeeld aan je verschillende dienstenpagina’s.

Als je deze kopieert, hoef je niet telkens een nieuwe lay-out voor je pagina te bepalen, maar pas je alleen de tekst aan voor die specifieke dienst.

5. Gebruik rechtenvrije foto’s

Een website bestaat natuurlijk niet alleen uit tekst, maar ook uit mooie foto’s en afbeeldingen. Het maken van eigen, unieke foto’s is leuk, maar ook duur en tijdrovend. Tegenwoordig zijn er genoeg websites waar je gratis foto’s vanaf kunt halen die je gewoon kunt gebruiken voor je website.

Let op: je kunt niet zomaar alle foto’s die je online vindt gebruiken voor je website. Het is belangrijk dat je rechtenvrije afbeeldingen gebruikt. Websites zoals www.pexels.com en www.stocksnap.io zijn platformen waar je gratis rechtenvrije foto’s kunt downloaden. In e-machine kun je de foto’s met de ‘drag-and-dropformule’ eenvoudig op de gewenste plek plaatsen.

6. Zorg ervoor dat je website online gevonden wordt

Je hebt een huisstijl, een mooie website en passende teksten. Als je denkt dat je nu klaar bent, heb je het toch fout, want het hebben van een mooie website alleen is niet voldoende. Je moet er nu voor zorgen dat je website online gevonden wordt door jouw potentiële klant.

Er zijn wereldwijd miljoenen websites, zie daar maar eens tussen op te vallen… Het verbeteren van je online vindbaarheid, wordt ook wel SEO genoemd (Search Engine Optimization). Kort gezegd zorg je ervoor dat je website beter gevonden wordt in zoekmachines en sneller bovenaan de zoekresultaten komt te staan, door het toepassen van een aantal slimme trucjes.

In e-machine zit een SEO-module ingebouwd die je stap voor stap helpt jouw website te optimaliseren. Zo is het slim om op je websitepagina’s gebruik te maken van tussenkopjes, een goede paginatitel te kiezen die past bij de zoekgewoontes van je potentiële klant en een meta description toe te voegen aan elke pagina. Een meta description is het kleine stukje introtekst dat je bij een zoekopdracht ziet staan (zie onderstaande afbeelding ter verduidelijking). De meta description mag maximaal 160 tekens lang zijn en het is aan jou de taak om hier zo optimaal mogelijk gebruik van te maken. De tekst moet de zoeker aanspreken om door te klikken en door de juiste zoektermen in de tekst te verwerken (die ook weer passen bij de zoekopdracht), rankt Google jouw website beter in de zoekmachines.

Over het optimaliseren van je website voor zoekmachines, lees je binnenkort meer op onze blog!

DEEL DIT BERICHT VIA
usp1
Uitgebreid systeem
usp2
Drag and Drop
usp3
Eenvoudig
usp4
Betaal voor wat je gebruikt